Historien om Havglimt

Historien om Havglimt

 

Takket være stort engasjement hos lokalbefolkningen for over 60 år siden, stod leirstedet klappet og klart på Ytre Ulvøya i Lillesand. Dette er historien om Havglimt.

 

Vi snakker om 1951, året da Havglimt så lyset for første gang. Men ikke under ukontroversielle omstendigheter, på en måte.

 

Vi lar Jens Damsgaard, styreleder for Havglimt leirsted, ta oss igjennom historien om Havglimt.

 

– I 1951 måtte en forretningsmann selge eiendommen. En yngre misjonsforening hørte om dette og ba NMS om å kjøpe denne eiendommen. Men den gang, da i 1952 hadde ikke NMS lov til å kjøpe eiendom i Norge, verken regionen eller landsstyret, forteller Damsgaard.

 

Resultatet ble derfor at lokalbefolkningen nærmest satte sin egen økonomiske trygghet på spill for å sikre denne eiendommen til leirformål.

 

– Muligheten kunne ikke gå fra oss, tenkte dem. Et AS ble opprettet og eiendommen ble kjøpt for 35.000 kroner. Det var slik at dem gikk rundt til familier og forretningsfolk. Aksjer ble kjøpt for 5000, 30.000 ble lånt, fortsetter Damsgaard.

 

Driften startet ganske kjapt, og NMS sine ansatte kunne drive stedet selv om det var aksjeselskapet som eide området. Den gang var det kun én hovedbygning, reist i 1913, og samme bygg står der i dag – dog er den både renovert og fått nye oppgraderinger.

 

– Kort fortalt, etter 11 år så ble aksjonærene spurt, og alle aksjonærene gikk med på at NMS kunne overta stedet uten betaling. NMS fikk altså alt gratis. Veldig raust, vi snakker om en eiendom på 55 mål, sier styrelederen.

Du har kanskje også lyst til å lese...