Status og finansiering

Havglimt før og etter renoveringen

Økonomistatus mars 2023

«Nye Havglimt» ble fullført som planlagt i 2015 – 17, men i tillegg har det i årene etter innvielsen i 2017 blitt utført store ekstraarbeider på dugnad. Det kunne vi gjøre fordi vi hadde økonomi og dugnadsfolk til å gjøre jobben. Vi nevner her spisesal og møtesal med nye vinduer og akustiske forbedringer (golv, vegger og tak).  Nye områder med belegningsstein, renovering av brygge, sjøbu, hytte, nye lekeapparater, kajakker, brett, robåter mv. Dessuten har Moses fått ny motor. Vi mener at skulle hele prosjektet vært betalt «på regning» ville det ha kostet ca 25 mill. kroner. Da prosjektet ble lansert, beregnet vi en gjeld på 11,5 mill kroner.

Gjeldfri og med penger i banken

I mai 2023 ble NMS-leirstedene organisert på en ny måte. Hvert leirsted fikk en selvstendig stilling innenfor organisasjonen, med praktisk og økonomisk ansvar for egen drift. Havglimt fikk, som de andre leirstedene en startkapital på 240.000 kr. NMS overtok all gjeld.
Men Havglimt var på det tidspunkt gjeldfri. Havglimtstyret peker på viktige faktorer som bidro til dette: Stor dugnadsinnsats, gode rabatter hos leverandører (opptil 100 %) og store og små gaver – som engangsbeløp og givertjeneste. Dessuten har Havglimt hatt et usedvanlig godt belegg de 5 siste årene. Leirer og annen utleie har gitt godt overskudd.

Givertjeneste

Overskudd på driften og givertjeneste gjør nå at vi har penger i banken – over 1 million. Dette er fond som skal sikre driften framover når vi ikke kan nyte godt av like mye gratis arbeidskraft. Givertjenesten har inntil nylig blitt brukt til nedbetaling av gjeld. Det er ikke aktuelt lenger, men giverne oppfordres til å fortsette med sine gaver for ytterligere å bygge opp disposisjonsfond til bruk i trangere tider.

Vi vil legge til rette for at nye generasjoner av barn og unge skal få del i gode opplevelsene på Havglimt.
Her er det lek, moro og godt fellesskap – og her får de gode møter med Jesus og sans for misjonsarbeidet.

De siste årene har en gruppe entusiaster jobbet dugnad gjennom hele året. Stort sett samles de hver mandag. Det har gått i vedlikehold og mindre prosjekter. I 2022-23 er det gjennomført større oppgraderinger: Det er montert solcelleanlegg med paneler på taket av internatet. Det merkes det godt på strømregningene. Brygga er utvidet utover langs fjellet. Det er både flott og nyttig.

«Jeg var på leir der da jeg var liten…»

Et stort og uventet bidrag til renoveringen av Havglimt fra London-baserte AKO Foundation og fondsforvalter Nicolai Tangen (nå direktør for «oljefondet») dukket opp høsten 2015. Det skapte ikke lite av halleluja-stemning internt. Men vi fikk forståelsen av at stor publisitet ikke var ønskelig, så bare den indre kjerne fikk vite om saken.
Men 1. april omtalte Fædrelandsvennen saken på side 33. (Se nederst.) Nicolai Tangen er vel lokalt mest kjent for sin store kunstgave til Kristiansand kommune, og nå var han i hjembyen for å snakke om den og om stiftelsen han bestyrer. Havglimt-gaven ble nevnt i et lite stykke sammen med Freuds sofa (!) Da føler ikke vi som jobber for Havglimt for å legge lokk på saken lenger.
Nicolai Tangen har altså en bakgrunn som leirdeltaker på Havglimt. Og derfra har han tydeligvis gode minner. Vi setter alltid pris på at mennesker forteller om gode opplevelser fra Havglimt. Men sjelden gir det så store konsekvenser som denne gangen.
Tangen og hans stiftelse har selvsagt for lengst fått sin vel fortjente TAKK.

Fæv 160401Tangen Havglimt-sponsor

Fra Fædrelandsvennen 1. april 2016 – s. 32-33

Du har kanskje også lyst til å lese...